PRESS KIT

Biografie Jochem le Cointre (1994)

Jochem le Cointre is een Nederlandse componist woonachtig en werkzaam in Amsterdam. Hij behaalde als jong talent prijzen en beurzen bij het Prinses Christina Concours en de lokale muziekschool van zijn geboortestad Leeuwarden.

Zijn bachelor of Fine Arts ontving hij aan The New School for Jazz in New York met een scholarship. Dr. Ronn Yedidia (NYPA, New York) onderwees hem daar de fijne techniek van klassiek piano en moedigde hem aan door te gaan met componeren. Aan het Mannes College leerde hij daarnaast contrapunt, orkestratie en kamermuziek.

Bij Broadway Critic Tony Vellela kon hij zijn passie voor theater ontwikkelen.

Deze studietijd(2012-2016) culmineerde in een samenwerking tussen de New
School for Performing Arts en de Martha Graham School met Le Cointres muziekdrama Steppenwolf(2016), een vertolking van Hermann Hesses spraakmakende roman.

Sinds 2016 zet Jochem zijn werk voort in Nederland in samenwerkingen met
ensembles (Colori Ensemble), jazzcombos (Mastri-Le Cointre Duo) en orkesten (Fries Kamerorkest). Hij verwerkte teksten van schrijvers als Tsjêbbe Hettinga, Christian Wiman, Rainer Maria Rilke in nieuwe liederen.

Het vermelden waard is de spraakmakende Ramses Shaffy verjaardagtournee met de band Niet zonder Ons (2018). In aanloop naar deze tour voltooide Le Cointre zijn Ramses Variaties(2016) voor solo piano. Liesbeth List schreef na het horen van de eerste opname: "Ramses kon ook zo expressief zijn!"
Jochem geniet momenteel zijn tweede bachelor Theaterwetenschap (UvA) om zijn kennis en passie in theater en muziektheater te verbreden. Daarnaast werkt hij als freelance (theater)schrijver en pianodocent.