In Memoriam

In Memoriam (2022) is een compositie voor strijkorkest opgedragen aan schilder/fotograaf Jelle Zijlstra. Jelle kreeg in 2017 te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij zou nog twee, hooguit drie maanden te leven hebben. Desondanks bleef Jelle positief en onderging levensverlengende behandelingen. Vijfenhalf jaar heeft hij nog schilderijen kunnen maken, exposeren, fotograferen, zijn kennis kunnen overdragen, genieten van muziek en het leven. Het nieuws van zijn overlijden in september 2022 trof mij diep. Op dat moment was ik op reis in Noord-Italië. Ik had hem slechts een paar keer ontmoet, maar ondanks alle pijn en angst die hij moet hebben gevoeld, was hij altijd vrolijk, nieuwsgierig en open. Hij straalde. De melodie van het In Memoriam kwam als vanzelf door aan een piano tijdens mijn reis de muziek te laten stromen. Door me heen te laten stromen, hoe je het maar zou noemen. Inspiratie werkt toch op mysterieuze, ongrijpbare manieren. Het duurde een aantal maanden om het stuk te voltooien en de rollen te verdelen voor de violen, altviolen, cello's en bassen. Het is een ode aan Jelle Zijlstra geworden. Aan zijn vrolijkheid, en er klinkt geborgenheid in door. Het eindigt met een afscheid.

Met de reünie van het Wachtkamerorkest van Gea Dijkstra vindt op 24 Maart in Leeuwarden de première van In Memoriam plaats. De reünie is een privé-gelegenheid. Van de première zal er een opname volgen.

De Muziek

Het stuk zet in met een lieflijke melodie, harmonieus. Al snel volgt een wildere passage waar cello's en altviolen de melodie overnemen en verder brengen naar een rustig kabbelend middendeel. Langzaam wisselen mineur en majeur elkaar af. Na een onverwachts vraagteken in de muziek (fermata) begint een vrolijke Spaanse dans. De spanning keert terug met in elkaar vloeiende melodieën, heimwee en verlangen, totdat een solo viool kwetsbaar boven een deken van strijkers uitstijgt. Herinneringen aan het eerst thema keren terug. Zachtjes doen alle strijkers de melodie uitgeleiden. Een ziel die opstijgt naar de hemel.

© 2023 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.